Rota:Adıyaman – Diyarbakır – Adıyaman
Adıyaman’a Varış Saati : 22:00
PAZAR
Değerli misafirlerimiz, 07:00 Adıyaman Üniverite Önü ( VEKA TUR ofis önü ) – 07:15 Ünal Petrol Önü – 07.50 Adıyaman Üniversitesi Önü kalkış noktalarımızdan katılacak misafirlerimizin alınmasının ardından yolculuğumuza başlıyoruz.
Yaklaşık 3 saat süren yolculuğumuzun ardından , Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa’dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehirdir Diyarbakır.
Gezimize ; Şeyh Mutahhar Camii (Dört Ayaklı Minare) , Diyarbakır’da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami.Akkoyunlular’ın en önemli anıtsal eserlerindendir.Yekpare taş sütun üzerinde dört köşeli olarak inşa edilmiş olan yapı, Anadolu’nun tek dört ayaklı minare örneğidir.
Saray Kapı , Diyarbekir Eyaleti’nin II. Osmanlı Valisi Divane Hüsrev Paşa (1521-27) tarafından İç Kale alanının genişletilmesi sonucu saray kapı inşa edilmiştir. İki burç arasında inşa edilen kapının dikdörtgen bir çerçevede sivri kemer ile sınırlandırılmış bir açıklık içerisinde basık kemerli bir girişi bulunmaktadır.
İç Kale, Diyarbakır kentinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen yerdir. Kentin kuzeydoğusunda, Dicle Nehri’nin 100 m kadar yükseğinde yer alır. Hurriler zamanında kurulmuş ve 349 yılında Roma imparatoru II. Constantius döneminde ise onarılmıştır.
Peygamber Camii (Nebi Camii), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde yaptırılmış olan cami ayrıca Peygamber Camii olarak da bilinir.Minaresinin üzerindeki 936/1530 tarihli kitabeden Diyarbakırlı Kasap Hacı Hüseyin adlı bir şahsın bu kısmı yaptırdığı anlaşılsa da ana binanın kimin tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
Hasanpaşa Hanı ,Diyarbakır’da Ulu Camii’nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi’nin üzerinde yer alan tarihî han. Hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, Diyarbakır’ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokollu Mehmet Paşa’nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır.
Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi’nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı’nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami.M.S. 639 yılında Diyarbakır’a egemen olan müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Daha sonra 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın buyruğu ile büyük bir onarım gördüğünü, değişik dönemlerde birçok kez onarım ve eklentilerle bugünkü şeklini aldığını kitabelerinden öğrenmekteyiz.
Yaptığımız gezilerimizden sonra öğle yemeği molası veriyoruz . Verdiğimiz molanın ardından muhteşem gezimize devam ediyoruz.
Sülükü Han (Kürtçe: Xana Zîro) ya da Kazancılar Hanı (Kürtçe: Xana Qazanciyan), Diyarbakır’ın merkez ilçelerinden olan Sur’da yer alan tarihî bir handır. 1683’te Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve onun kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa edilen han, siyah bazalt taştan yapılmıştır.[1] Sülüklü Han, adını avludaki kuyunun içinden tedavi amaçlı çıkarılan sülüklerden almıştır.
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Behrampaşa Camii’nin hemen yanında yer alan Diyarbakır Dengbej Evi 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmıştır. Ortadoğu’da 5 bin yıllık bir tarihe ışık tutan Dengbejler, haftanın 6 günü bu mekanda ‘‘stran ve kılam’’ olarak bilinen aşk, sevda, hüzün, acı, göç temalı sözlü edebiyat ürünlerini icra etmektedirler. Dengbej kelimesi kürtçe deng(ses) ve bej(-söylem) kelimelerinin birleşmesi ile oluşturulmuştur.
Deva Hamamı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Eski bir söylentiye göre, kervandan kaybolan bir deve birkaç gün arandıktan sonra bu hamamda bulunduğu için Deve Hamamı olarak da bilinir.1540 yılındaki Hüsrev Paşa vakfına ait olan, kaynaklardan adının Hamam-ı Kebir (Büyük Hamam) olduğu bilinen yapı 18.yy’dan beri vilayet salnamesindeki kayıtlardan anlaşıldığı gibi “Deve/Deva Hamamı” adını almıştır.
Mardin Kapı ya da bilinen diğer adıyla Tel Kapı, Diyarbakır surlarının dört kapısından biridir. Kentin güneyinde yer almaktadır. Kapı üzerindeki kitabeye göre 909-910 tarihlerinde Halife Muktedir Billah ve veziri Ali bin Muhameddin yardımıyla Amidli mühendis Ahmed’in marifetiyle onarılmıştır.
Diyarbakır Kalesi veya Diyarbakır surları, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir yapı. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Surlardaki ana girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı (Tell Kapı) ve Yeni Kapı (Dicle-Irmak-Şat Kapı)’dır.Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi’nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır.
Dicle Köprüsü, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır’dan gelerek Mardin’e devam eden (eski Mardin yolu), sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır.
On gözlü de verdiğimiz serbest zamanın bitimi ile saat belirlenen noktada buluşup Adıyaman’a dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.
Akşam saatlerinde diğer turlarımızda tekrar görüşmek üzere siz sayın misafirlerimizi aldığımız noktaya bırakıyoruz.
Sabah Kahvaltısı : Açık Büfe veya Set Menü , Tur Ücretine Dahil Değildir.
Öğle Yemeği : Açık Büfe veya Set Menü , Tur Ücretine Dahil Değildir.
ÜCRETE DAHİL OLAN HİZMETLER
* Veka Tur Güvencesi
* Lüks Otobüs ve Minibüsler ile Ulaşım
* Profesyonel Rehber İle Çevre Gezileri
* 1618 Nolu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
* Veka Tur Güvencesi
ÜCRETE DAHİL OLMAYAN HİZMETLER
* Öğlen Yemeği
* Tüm Özel Harcamalar
* Ekstra Belirtilen Tüm Organizasyonlar
* Müze ve Ören Yeri Giriş Ücreti
YAŞ GRUBU | TUR | ÜCRET |
---|---|---|
0-2 Yaş Arası | Diyarbakır Turu | Ücretsiz |
3-9 Yaş Arası | Diyarbakır Turu | 600 TL |
10 Yaş Üzeri | Diyarbakır Turu | 750 TL |
NOT : Kesin Çıkışlıdır .
NOT : ÖN ÖDEME ALMADAN REZERVASYON YAPILMAZ , YER GARANTİSİ VERİLMEZ.
GEREKENLER
* Uygun yürüyüş ayakkabısı ( rahat edebileceğiniz )
* Ani sıcaklık değişimine uyabilecek üstlük(Hırka, yelek, yağmurluk…)
ÖNEMLİ
* Rehber gerekli gördüğü takdirde, tüm programı gerçekleştirmek kaydı ile zamanlama ve program akışı konusunda değişiklik yapma hakkına sahiptir. * Turlarımızda kullanılan araç tipleri, kişi sayılarına göre araç tayin edilmektedir. * Rezervasyon esnasında kesinlikle koltuk numarası sözü ve garantisi verilmez. * Turumuz; rehberlik, ulaşım ve çevre gezileri ile bir paket olup ayrı düşünülemez.
Günübirlik turlarda tura kayıt yapıldıktan sonra; * Tura çıkış gününden; 72 Saat (3 Gün) öncesine kadar rezervasyon iptal talebinde bulunulması veya değişiklik halinde %100 kesintisiz ücret iadesi olur. * Tura çıkış gününden; 72 Saat (3 Gün) Kalasıya rezervasyon iptal talebinde bulunulması veya değişiklik halinde %100 ücret kesintisi olup , herhangi bir ücret iadesi yapılmamaktadır.Turun devredilmesi durumunda devir sebebiyle eğer bir ek masraf doğarsa, bu giderin karşılanmasından devralan ile beraber devreden kişi de ortak sorumludur.
DİKKAT : Tur sirküsü yayımlandığı 30.01.2025 tarihinde geçerlidir.Aynı tura ait, daha sonraki bir tarihte yayımlanacak tur sirküsü bir öncekini geçersiz kılar.
Yukarıda yazılı olan tur programı, VEKA TOUR tarafından özgün olarak yazılıp, hazırlanmıştır. Herhangi bir şekilde programın kopyalanması, yayınlanması yasaktır. Tüm hakları VEKA TOUR’a aittir. Programın turizm sektöründe oluşturulan kopyalarından VEKA TOUR sorumlu tutulamaz.Tur programımız, 6502 No’lu tüketici kanununa uygun olarak hazırlanmıştır. Toplam 2 sayfadan oluşup ayrı düşünülemez.
TUR TARİHLERİ
Her türlü görüş ve önerileriniz için 0545 216 28 01 Numaralı telefonları arayabilirsiniz.
Değerli misafirlerimiz, hayatınıza mola verip bizlerle bu anları paylaştığınız ve VEKA TUR AİLESİ’ni tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Türkiyenin Bütün Tarihi ve Turistik Yerlerine Turlarımız ve Seyahatlerimizle Binlerce müşterimize hizmet vermekteyiz.
Mehmet Akif Mahallesi 281 / b, 02200 Merkez/Adıyaman
Havalimanına 20 dakika uzaklıkta